Naujienos

 

Gėrimų pramonė siekia tyrimų centro

2011 Sausio 25d.

Siekdamas, kad Lietuvos gėrimų gamintojams būtų sudarytos sąlygos kurti produktus, pajėgius nukonkuruoti tarptautinius prekinius ženklus, gėrimų pramonę vienijantis ABBI klasteris kartu su Kauno Technologijos Universiteto mokslininkais pradėjo vystyti Gėrimų tyrimo centro įkurimo projektą. Įkurti tokį centrą yra būtina, norint gaminti unikalius, išskirtine kokybe, skoniais ir pakuotėmis pasižyminčius produktus.


„Mūsų tikslas – vienoje vietoje sukoncentruoti gėrimų pramonės žinias, patirtį ir naujausias technologijas. Gėrimų tyrimų centras galėtų tapti šios pramonės varikliu. Jame ne tik būtų atliekami sudėtingi tyrimai, bandomoji gamyba, bet ir būtų ieškoma unikalių dizaino sprendimų, kaupiami pavyzdžiai, istorinė medžiaga, renkama statistinė informacija apie rinkas, atliekami vartotojų elgesio tyrimai.“ – pasakoja ABBI prezidentas Romas Apulskis. Pasak jo, Lietuvos gėrimų pramonė jau yra pasiekusi aukštą, tarptautinį lygį, tačiau norint proveržio užsienio rinkose, reikia sukurti kažką naujesnio ir originalesnio, nei užsienio konkurentai.

 

Kaip teigia vienas iš projekto kuratorių Kauno Technologijos Universiteto maisto produktų technologijos katedros profesorius Rimantas Venskutonis – tai būtų plėtros ir naujų galimybių centras gėrimų pramonei. Šiame Gėrimų tyrimo centro laboratorijose numatoma sumontuoti moderniausią labaratorinę ir bandomosios gamybos įrangą, kuri leis efektyviau plėtoti verslo ir mokslo projektus. Siekiama, kad visa įranga būtų kuo artimesnė gamybiniams įrengimams, tam, kad laboratorijose būtų galima atkartoti visus gamybinius procesus ir gauti toks pačios kokybės produktus.

 

„Vienas iš svarbiausių Gėrimų tyrimo centro tikslų - naujų produktų kūrmas. Siekiant patenkinti vartotojų poreikius ir viltis inovatyviems, novatoriškiems ir pagerintiems maisto produktams, reikia kurti padidintos pridėtinės vertės, specialius poreikius tenkinančius (funkcionaliuosius) produktus.“ – savo mintimis dalijasi KTU profesorius Rimantas Venskutonis,

 

Gėrimų tyrimo centre planuojamos veiklos, kurios leis paruošti galutinį, vartotojui tinkamą pateikti, produktą. Siekant šio rezultato, centro laboratorijose numatomos veiklos: produkto turinio kūrimui (receptūrų išdirbimui ir jų realizavimui), esamų receptūrų tobulinimui; produkto pakuočių sukūrimas (inovatyvių pakavimo būdų/naujo pakuočių funkcionalumo ar papildomų jos elementų išdirbimas ir jų realizavimas).

 

ABBI klasterio inicijuojamame Gėrimų tyrimų centre rėmuose planuojama vykdyti šias taikomųjų mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros kryptis: receptūrų kūrimas, natūralios augalinių ingredientų ląstelienos išsaugojimas produktuose, naujos konsistencijos gėrimų kūrimas, spalvų tyrimai, maistiniai papildai, natūralus konservavimas, esencijų/ekstraktų kūrimas, originalių ar funkcionalių pakuočių kūrimas, gamybos technologijų vystymas.

 

Investicijos į Gėrimų tyrimo centrą gali siekti 15-25 mln. Lt. Šiam projektui ABBI klasteris tikisi gauti ES struktūrinių fondų paramą.



© Visos teisės saugomos ABBI Beverage cluster